Ofiar Katynia 53, Stalowa Wola
Cafe & Pizzeria Verona już od 15 lat oferuje Państwu wyśmienitą pizzę pieczoną bezpośrednio na płycie kamiennej, najlepsze ciasto w okolicy, sosy przyrządzane według własnej, unikalnej receptury ora…
1 Sierpnia 14, Stalowa Wola
Generała Leopolda Okulickiego 1G, Stalowa Wola
NAJLEPSZE SKŁADNIKI Zawsze najlepszej jakości dania które przygotowywujemy dzięki najświeższym składnikom, które dostarczają nam lokalni dostawcy SZYBKA DOSTAWA Zamawiając u nas masz pewność że …
ul. sandomierska 33, Nisko
Katynia Ofiar Katynia 37, Stalowa Wola
Aleje Jana Pawła II 13, Stalowa Wola
Wybranie sobie samemu dodatków sprawi Ci prawdziwą przyjemność. Zacznij od Margharity jako podstawy, a następnie wybieraj z naszych przeróżnych dodatków. Przyjdź spróbuj, to prawdziwa uczta smak…
Wojska Polskiego 4A, Stalowa Wola
Pizzeria Capri w Stalowej Woli i w Nisku. Chrupiące Pizze, przeyjemna atmosfera, niezapomniany smak pizzy
Komisji Edukacji Narodowej 12, Stalowa Wola
Restauracja MammaMia to miejsce, w którym elegancja i smak łączą się tworząc niepowtarzalny klimat każdego spotkania. Przytulne wnętrze, unikalne przepisy i zdrowa kuchnia, bazująca na świeżych, sezo…
Wojska Polskiego 18, Stalowa Wola
Poniatowskiego 80, Stalowa Wola
Witamy na stronie internetowej naszej firmy. W branży gastronomicznej i cukierniczej działamy od 1990 roku. Posiadamy największą ofertę: ciast, tortów i pizzy w regionie. Oferujemy wiele produk…
ul. Okulickiego 85, Stalowa Wola
Najbardziej popularne danie kuchni włoskiej to nic innego jak płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego. W większości, serwowany posmarowany sosem pomidorowym oraz obficie posypany tartym serem. Brzmi banalnie, nieprawdaż? Sprawa jednak się trochę komplikuje, gdy zauważymy, że pizza, jako że wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie używane są tylko najlepszej jakości produkty, jest trudna do odtworzenia poza południem Europy. Co więcej, pizza jest wypiekana w specjalnym, bardzo mocno nagrzanym piecu opalanym drewnem. Tak wiec, przy wyborze pizzy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty, jakie są użyte do jej przygotowania oraz jaki jest sposób jej pieczenia.
W Stalowej Woli największą popularnością cieszy się pizza na grubym i puszystym spodzie. Włosi natomiast najbardziej lubią pizzę na cienkim i elastycznym cieście, być może dlatego, że oryginalnie pizza była wykonana cieście makaronowym. Co do ciasta, to pojawiają się różne trendy w różnym regionach. Coraz bardziej powszechne jest zmiana klasycznego ciasta na bezglutenowe albo bez dodatku drożdży. Możne też spotkać różne wariacje, jak na przykład ciasto z ciągnącym się serem zawiniętym w brzegach pizzy.
I teraz najważniejsza rzecz, czyli dodatki. Jest kilka chętnie wybieranych rodzajów pizzy. Najbardziej powszechny to pizza neapolitana. Tę pizzę we włoskich barwach narodowych można uzyskać z połączenia pomidorów, sera mozzarela i świeżych listków bazylii. Kolejna, chętnie zamawiana pizza to capprisiosa, gdzie oprócz podstawowych składników dodawane są pieczarki i szynka. Poza wymienionymi tradycyjnymi rodzajami pizzy, jest jeszcze jeden rodzaj. Mamy tu na myśli pizze skomponowaną samodzielnie, czyli co kto lubi, a to jest kwestią bardzo indywidualną. Poza powszechnie spotykanymi kombinacjami jak szynka i pieczarki, szynka parmeńska i rukola lub salami i papryka chili, możemy spotkać takie zgrane duety jak pizza z ricottą i papryką albo szpinakiem i tuńczykiem. A może na słodko? Spełnieniem marzeń dla miłośników ze słodkim podniebieniem będzie pizza z nutellą serwowana w jednym z lokali gastronomicznych.
W Stalowej Woli jest kilka świetnie prosperujących miejsc działających od lat z dobrą pizzą. Wiele mieszkańców mimo posiadania swojej ulubionej pizzeri, decyduje się na odkrywanie nowych smaków i chętnie zamawia pizze z nowych miejsc. Lokalne pizzerie zaskakują swoich klientów nie tylko bogatym i różnorodnym menu, ale również daje im możliwość współtworzenia pizzy i pozwala na pełną dowolność w skomponowaniu posiłku dla siebie.