Komisji Edukacji Narodowej 12, Stalowa Wola
Restauracja MammaMia to miejsce, w którym elegancja i smak łączą się tworząc niepowtarzalny klimat każdego spotkania. Przytulne wnętrze, unikalne przepisy i zdrowa kuchnia, bazująca na świeżych, sezo…
Ofiar Katynia 53, Stalowa Wola
Cafe & Pizzeria Verona już od 15 lat oferuje Państwu wyśmienitą pizzę pieczoną bezpośrednio na płycie kamiennej, najlepsze ciasto w okolicy, sosy przyrządzane według własnej, unikalnej receptury ora…
Generała Leopolda Okulickiego 1, Stalowa Wola
NAJLEPSZE SKŁADNIKI Zawsze najlepszej jakości dania które przygotowywujemy dzięki najświeższym składnikom, które dostarczają nam lokalni dostawcy SZYBKA DOSTAWA Zamawiając u nas masz pewność że …
1 Sierpnia 14, Stalowa Wola
Poniatowskiego 80, Stalowa Wola
Witamy na stronie internetowej naszej firmy. W branży gastronomicznej i cukierniczej działamy od 1990 roku. Posiadamy największą ofertę: ciast, tortów i pizzy w regionie. Oferujemy wiele produk…
Wojska Polskiego 18, Stalowa Wola
Wojska Polskiego 4A, Stalowa Wola
Pizzeria Capri w Stalowej Woli i w Nisku. Chrupiące Pizze, przeyjemna atmosfera, niezapomniany smak pizzy
ul. sandomierska 33, Nisko
Katynia Ofiar Katynia 37, Stalowa Wola
ul. Okulickiego 85, Stalowa Wola
Aleje Jana Pawła II 13, Stalowa Wola
Wybranie sobie samemu dodatków sprawi Ci prawdziwą przyjemność. Zacznij od Margharity jako podstawy, a następnie wybieraj z naszych przeróżnych dodatków. Przyjdź spróbuj, to prawdziwa uczta smak…
Najbardziej popularne danie kuchni włoskiej to nic innego jak płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego. W większości, serwowany posmarowany sosem pomidorowym oraz obficie posypany tartym serem. Brzmi banalnie, nieprawdaż? Sprawa jednak się trochę komplikuje, gdy zauważymy, że pizza, jako że wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie używane są tylko najlepszej jakości produkty, jest trudna do odtworzenia poza południem Europy. Co więcej, pizza jest wypiekana w specjalnym, bardzo mocno nagrzanym piecu opalanym drewnem. Tak wiec, przy wyborze pizzy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty, jakie są użyte do jej przygotowania oraz jaki jest sposób jej pieczenia.
W Stalowej Woli największą popularnością cieszy się pizza na grubym i puszystym spodzie. Włosi natomiast najbardziej lubią pizzę na cienkim i elastycznym cieście, być może dlatego, że oryginalnie pizza była wykonana cieście makaronowym. Co do ciasta, to pojawiają się różne trendy w różnym regionach. Coraz bardziej powszechne jest zmiana klasycznego ciasta na bezglutenowe albo bez dodatku drożdży. Możne też spotkać różne wariacje, jak na przykład ciasto z ciągnącym się serem zawiniętym w brzegach pizzy.
I teraz najważniejsza rzecz, czyli dodatki. Jest kilka chętnie wybieranych rodzajów pizzy. Najbardziej powszechny to pizza neapolitana. Tę pizzę we włoskich barwach narodowych można uzyskać z połączenia pomidorów, sera mozzarela i świeżych listków bazylii. Kolejna, chętnie zamawiana pizza to capprisiosa, gdzie oprócz podstawowych składników dodawane są pieczarki i szynka. Poza wymienionymi tradycyjnymi rodzajami pizzy, jest jeszcze jeden rodzaj. Mamy tu na myśli pizze skomponowaną samodzielnie, czyli co kto lubi, a to jest kwestią bardzo indywidualną. Poza powszechnie spotykanymi kombinacjami jak szynka i pieczarki, szynka parmeńska i rukola lub salami i papryka chili, możemy spotkać takie zgrane duety jak pizza z ricottą i papryką albo szpinakiem i tuńczykiem. A może na słodko? Spełnieniem marzeń dla miłośników ze słodkim podniebieniem będzie pizza z nutellą serwowana w jednym z lokali gastronomicznych.
W Stalowej Woli jest kilka świetnie prosperujących miejsc działających od lat z dobrą pizzą. Wiele mieszkańców mimo posiadania swojej ulubionej pizzeri, decyduje się na odkrywanie nowych smaków i chętnie zamawia pizze z nowych miejsc. Lokalne pizzerie zaskakują swoich klientów nie tylko bogatym i różnorodnym menu, ale również daje im możliwość współtworzenia pizzy i pozwala na pełną dowolność w skomponowaniu posiłku dla siebie.