Generała Leopolda Okulickiego 53, Stalowa Wola
Witamy i zapraszamy wszystkich mieszkańców Stalowej Woli i nie tylko do nas na przepyszne kebaby ze świeżutkich składników!!! Sosy produkowane przez nas..
Komisji Edukacji Narodowej 11, Stalowa Wola
"EMRE KEBAB" PRAWDZIWY TURECKI W STALOWEJ WOLI. W EMRE KEBAB serwujemy pyszny kebab w tureckiej bułce i cieście z surówkami, sosem łagodnym, czosnkowym lub ostrym (uwaga! sos ostry jest bardzo ost…
ul. Kwiatkowskiego 2B, Nisko
Rynek 32, Stalowa Wola
ul. Sandomierska 73, Turbia
Generała Leopolda Okulickiego 112, Stalowa Wola
ul. Poniatowskiego 21 H, Stalowa Wola
W Stalowej Woli słowem kebab nazywamy danie kuchni tureckiej, które wywodzi się z języka tureckiego döner kebap i oznacza “obracające się pieczone mięso”. W tradycyjnej kuchni tureckiej danie przygotowywano z baraniny i serwowano z surówkami. Obecnie wyróżniamy ponad 20 rodzajów kebabów, a ze względu na preferencje smakowe Polaków, zamiast baraniego mięsa serwuje się głównie kurczaka lub wołowinę, niejednokrotnie z dodatkiem baraniny lub mięsa indyczego.
Sekret kebaba to nie tylko rodzaj mięsa, dobór odpowiedniej mieszanki przypraw czy czas marynowania. Cały sekret doskonale przygotowanego dania kuchni tureckiej tkwi w sposobie jego pieczenia. Pionowe ustawienie rożna ułatwia spływanie soków i tłuszczu z góry na dół. Dzięki czemu mięso podczas wolnego obracania na rożnie nie wysusza się a po upieczeniu jest smakowicie soczyste.
Kebab może być serwowany na kilka sposobów, w zależności od lokalu gastronomicznego. Najbardziej popularny w Stalowej Woli to kebab podawany w picie lub cieście, rzadziej macy. Kebaba też chętnie zamawiany na talerzu, jako główny i sycący posiłek dnia. Zazwyczaj jest przygotowywany w asyście owczego sera i kilku rodzajów surówek. Często wybieranym dodatkiem są frytki. Warto jeszcze wspomnieć o doskonałych sosach, które uświetniają całe danie. Zazwyczaj lokale mają w swej ofercie kilka rodzajów sosów, przygotowanych według własnej receptury.
Różnica między kebabem a kebapem jest dość subtelna, ale bardzo znacząca dla miłośników prawdziwego tureckiego dania. Tradycyjny turecki kebap jest przygotowywany z baraniny, a jego mięso nie było przemielone. W innych krajach ten szczegół jest często pomijany lub po prostu się o nim nie wie. Jak już wspomniano, w Stalowej Woli najbardziej popularny jest kebab z mielonego mięsa z kurczaka lub cielęciny. Kolejna różnica, to sosy. Oryginalny kebap jest głównie z sosem jogurtowym, za to przy kebabie już mamy większą dowolność. I ostatnia kwestia to dodatki. Oryginalnie podaje się go z natką pietruszki, ponieważ najważniejszy jest smak mięsa. Warto mieć na uwadze, że turecki kebap ma kilka rodzajów, ze względu na różnice regionów z jakich pochodzi. Dodatkowo, jest to najpopularniejsze danie kuchni tureckiej, i by nie jeść ciągle tego samego, stworzono kilka wariacji na temat jednego posiłku.