Stalowa Wola
Początek | Sobota, 15 lipca, godz. 06:00 |
---|
Szczegółowy plan tegorocznego festiwalu nie jest jeszcze dokładnie znany, podamy więcej informacji, gdy organizatorzy je udostępnią
W poprzednich latach festiwal został rozłożony na dwa dni i odbywał się w lipcu. Lokalizacją był Plac Piłsudskiego, skwer wokół fontanny oraz teatr MDK.
W Lasowiackim Festiwalu Rzemiosła wezmą udział przedstawiciele różnych zawodów: tych, które już odeszły lub właśnie odchodzą w niepamięć, jak kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, bibułkarstwo czy hafciarstwo, ale też i tych, zwłaszcza z branży spożywczej, które prężnie rozwijają się wykorzystując ogromne zainteresowanie produktami naturalnymi, wytwarzanymi metodami tradycyjnymi. Lasowiacy to lud bardzo praktyczny i kreatywny. Wytwarzali drobne narzędzia, naprawiali te zakupione na jarmarkach. W kwestii produkcji żywności byli właściwie samowystarczalni. Można się było o tym przekonać właśnie podczas Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła przygotowywanego przez stalowowolski MDK we współpracy z Klastrem Lasowiackim. Podczas festiwalu każdego roku można skosztować wyśmienitych, regionalnych przysmaków.
Na festiwalowych stoiskach zapewne większość z nich będzie czekała na smakoszy. A czy konkurs na najsmaczniejsze pierogi „O złotą misę” wyłoni nowy rarytas z pierogowej krainy, której granice raczej nie dotyczą? Przecież pierogi mają swoją genezę z Chin, a dzięki weneckiemu podróżnikowi Marco Polo, trafiły do europejskiej kuchni. Tradycyjna lasowiacka kuchnia, mleczna zagroda, warsztaty lepienia pierogów – to atrakcje w programie Festiwalu, mające na celu poznanie tematu: skąd pierogi się biorą?
28 maja, godz. 13:00
Plac Piłsudskiego, Stalowa Wola
27 maja, godz. 09:00
Plac Bartosza Głowackiego, Tarnobrzeg